Munhälsa och välmående

För ett kunna ha ett aktivt och hälsosamt liv så är det många faktorer som spelar in. Att munhälsan hänger ihop med välmående och möjligheter till ett aktivt liv även på äldre dar är ett faktum man kanske inte alltid tänker på.

Har man medicinering för olika orsaker så kan detta skada tandhälsan, exempelvis så finns det många mediciner som ger muntorrhet som biverkan. Samtidigt som smärta och infektioner påverkar  både det fysiska och psykiska välmåendet.

Om man bor på särskilt boende eller ålderdomshem så skiljer sig ofta planeringen och genomförandet av tandhygienen åt. Lyckligtvis så har olika kommuner börjat genomföra åtgärderför att se till att alla äldre får bra tandvård i tid, resultat visar att bra munhälsa ger ett längre och aktivt liv.

Påverkan av munhälsan

En bra munhälsa är viktigt av många orsaker. Med en bra munhälsa så äter man bättre, man klarar då av att vara aktiv och ha ett större socialt liv. Den psykiska påverkan av sämre kosthållning och helt enkelt av möjligheten att le med ett brett leende är stor.

När man ler mot världen ler världen tillbaka brukar man säga, och visst är det sant. Möjligheten att le mot världen kan påverkas när man inte har skött tänderna väl. Att kunna ha ett fysiskt aktivt liv kräver såklart att man kan äta annat än soppa utan smärta eller andra problem. Med ett aktivt fysiskt liv så kommer många fördelar både socialt , psykiskt och fysiskt.

Möjligheterna att kunna få bra tandvård idag är bra men tyvärr brister det många gånger i rutinerna på olika äldreboenden. Påpeka och kräv din rätt till bra munhälsa. Den dagliga munhygienen ska utföras korrekt och möjligheterna till en rutinmässig kontakt med tandläkare skall vara en självklarhet.