Munhälsa hos äldre
Munhälsan tenderar att försämras hos äldre. Det beror bland annat på medicinering.
När vi blir äldre kan det bli svårare att ta hand om våra tänder. Dessutom äter många äldre medicin som kan försämra munhälsan.
Muntorrhet är ett vanligt problem hos äldre. Munnens spottkörtlar har som uppgift att hålla munnens slemhinnor fuktiga men på senare dagar börjar dessa tappa sin funktion. Dessutom brukar många mediciner påverka salivproduktionen negativt.
Med en dålig salivproduktion blir tänderna mer känsliga för bakterieangrepp och drabbas därför lättare av karies. Det ökar också risken för att drabbas av gingivt, tandköttsinflammation.
I takt med att vi blir äldre minskar även vår känsel och rörlighet i läppar, tunga och kinder. Det gör det svårare att känna om det ligger kvar matrester i munnen och mellan tänderna.
Våra tänders emalj drabbas också av åldern. Den blir hårdare och därför mindre elastisk, vilket innebär att tänderna lättare drabbas av sprickor. Om tänderna då redan är lagade riskerar tänderna att gå sönder.
Åtgärder
En noggrann munhygien gynnar även äldre personer. Det kan vara bättre att använda en elektisk tandborste eftersom motoriken brukar försämras när vi blir äldre och en elektrisk tandborste rengör områden mer noggrant.
Det är viktigt att använda fluor i sin dagliga rutin. Genom daglig sköljning av fluoridlösning stärks tandytan.